logo top

ENERGIEBESPARING

logo2

In samenwerking met een architectenbureau dat gespecialiseerd is in passieve constructies creëren wij een modelhuis dat aan de strenge normen van passiefbouw voldoet. Het EU-beleid, de klimaatopwarming en de nog steeds stijgende energiekosten zijn voor ons de reden geweest om een huis te bouwen dat volgens de normen van energie-efficiënte gebouwen niet meer dan 15kwh (m2xjaar) gebruikt. De vandaag de dag gebouwde standaardgebouwen verbruiken zelfs tot 120 kWh (m2×jaar).

Deze investering is gebaseerd op de veronderstelling dat alle gebruikte technologieën en oplossingen voor een minimale participatie in het stroomverbruik moeten zorgen. Zo een investering begint al bij het kiezen van het perceel dat zonnig moet zijn en over voldoende oppervlak beschikt zodat er niet slechts gebruik gemaakt kan worden van de zonne-energie maar ook van de grondenergie.  De ligging van het gebouw is ook van belang - muren met grote beglazing dienen zich op het zuiden te bevinden zodat de zonne-energie maximaal benut kan worden bij het opwarmen van het gebouw. Een eenvoudige vorm zorgt voor een minimaal warmteverlies door eventuele thermische bruggen. De structuur van het gebouw maakt het mogelijk om een dikke isolatielaag te gebruiken, d.w.z. 20 cm van polystyreen met verbeterde isolatievaardigheden op de  wanden en vloeren en 30 cm minerale wol op het dak. Gezien de strakke isolatie van het gebouw wordt er eveneens ventilatie d.m.v. een recuperator alsook een bodemwarmtewisselaar aangelegd:

wymiennik ciepla

Een bodemwarmtewisselaar is één van de goedkoopste manieren om duurzame energie te gebruiken. Dankzij de constante temperatuur diep in de aarde kunnen we de lucht die via het ventilatiesysteem van het gebouw aangevoerd wordt voor voorverwarming in de winter en koeling in de zomer gebruiken. De bodemwarmtewisselaar is een apparaat dat geen bediening nodig heeft. Eenmaal geïnstalleerd zal het gedurende de levensduur van het gebouw gebruikt kunnen worden.

 

De waterpomp fungeert als warmtebron:

pompaciepla2

 

Het waterverbruik wordt verminderd door het gebruik van regenwater voor het doorspoelen van toiletten en tuinbesproeiing alsook door gebruikmaking van intelligente uitrusting. Het gebouw zal worden uitgerust met intelligente LED verlichting en alle in het gebouw gebruikte apparatuur zal voorzien worden van de energieklasse A+++. Op termijn zullen er fotovoltaïsche panelen worden geïnstalleerd. Al deze systemen zullen effectief worden beheerd door een computer met een zeer eenvoudige interface die voor een maximale besparing van het energieverbruik en de tijd van de bewoners zal zorgen. Uit voorlopige berekeningen blijkt dat deze investering tot een besparing zal leiden van maar liefst 65% van de energie die gebruikt wordt in een standaard gebouw van dezelfde oppervlakte.

 

Lees meer over passiefhuizen op http://www.passiv.de/

logo top

INSTALEXPERT
2021JC HAARLEM
GENERAL CRONJESTRAAT 81 RD

phone bottom + 31 6 341 13 367